Vakman inschakelen voor chapewerken?
Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten
Chapewerken
Chape is de laag cement waarop uiteindelijk de vloerbedekking, zoals laminaat of tegels, gelegd wordt. Een ander woord voor een chape is een ondervloer of dekvloer. U vindt hier meer informatie over de verschillende chapewerken zoals isolatie- en vloeichape. Zoekt u een chapper die chapewerken voor u wil uitvoeren? U zit hier op de goede plek! Wij zijn een netwerk van ervaren specialisten op het gebied van chapewerken.
Indien u het offerteformulier invult ontvangt u gratis en geheel vrijblijvend meerdere offertes. Deze vergelijkt u en vervolgens kiest u zelf de chapper voorzien van de beste voorwaarden en de scherpste prijs. Vragen over chapewerken zijn tevens van harte welkom. We helpen u graag tijdens verscheidene chapewerken!
Soorten chape
Een hechtende chape hecht zich aan de ondergrond, de betonnen draagvloer. Het wordt veelal als hechting gebruikt tussen een nieuwe dekvloer en het oude beton. Deze chape kan alleen toegepast worden op een stevige draagvloer zonder scheuren. Een niet-hechtende chape hecht zich, zoals de naam al zegt, niet aan de draagvloer. Er zit een scheidingslaag tussen de draagvloer en de chape. Dit is bijvoorbeeld een scheidingslaag van folie, een isolatiemat of een waterkerende laag. Deze wordt toegepast als goede hechting niet verzekerd kan worden omdat de ondergrond bijvoorbeeld uit lichte onderlagen bestaat. Een andere niet-hechtende chape is een zwevende chape. Deze wordt toegepast indien er onder de dekvloer een thermische of akoestische isolatielaag zit. Er is geen direct contact aanwezig tussen de chape en de muren, plinten, dorpels en de draagvloer.
Isolatiechape
Wilt u vloerisolatie leggen? Bij isolatiechape is het isolatie materiaal al toegevoegd aan de chape. Isolatiechape kunt u gebruiken als vloerisolatie maar ook op platte daken. Wanneer u vloerisolatie gaat leggen en een beperkte opbouw hebt, dan is isolatiechape ideaal. Isolatiechape heeft namelijk niet een aparte uitvullaag nodig. U hebt de keuze uit verscheidene soorten indien u isolatiechape als vloerisolatie gaat leggen. Schuimbeton is vloeibaar, licht en het heeft een hele goede cohesie. Omdat deze vloerisolatie vloeibaar is kan de chapper het zelfs in de kleinste hoeken leggen. Andere soorten isolatiechape zijn argexchape, isolatiechape van polystereenkorrels en een dekvloer met PUR-granulaten.
Vloeichape
Veel gekozen tijdens het leggen is anhydrietchape, oftewel een vloeichape. De vloeichape is een mengsel van water, zand en anhydriet. Een chapper legt anhydrietchape via een slang op de draagvloer. De vloeichape is nivellerend, waardoor het gelijkmatig verdeeld en heel vlak wordt. Een ander groot voordeel van anhydrietchape is dat het ontzettend sterk is. Vloeichape is wel drie keer sterker dan een standaard cementdekvloer. Het leggen van anhydrietchape kan heel dun, dit maakt de vloeichape erg geschikt tijdens een vloerrenovatie. Het is na 24 uren na het leggen al mogelijk om te lopen op een anhydrietchape. Een nadeel van de vloeichape is dat het minder geschikt is in vochtige ruimtes.
Chapewerken op platte daken
Een chapper voert chapewerken uit als vloerisolatie, maar het komt tevens voor als isolatie op een plat dak. Tijdens het leggen van isolatie op een plat dak kiest een chapper vaak schuimbeton. Het is snel te plaatsen en lichter dan gewoon beton waardoor het plat dak niet heel zwaar is belast. Een vakman kan tevens andere chapewerken op een plat dak uitvoeren zoals het leggen van hellingschape. Hellingschape moet op een plat dak of terras voorkomen dat water blijft staan. Een chapper plaatst de hellingschape met een hellingsgraad van 1,5cm per meter, in de richting van de waterafvoer. Het is belangrijk dat de ondergrond zo zuiver mogelijk is wanneer chapewerken op een plat dak plaatsvinden.
Droogtijd
Het is belangrijk dat u de gedane chapewerken goed laat drogen alvorens u vloerbedekking gaat leggen. De droogtijd van de ondervloer verschilt en hangt af van verscheidene factoren. De ideale droogtijd is gemiddeld 10 dagen per centimeter. Is de aangelegde ondervloer echter 8 centimeter dik of meer? In dat geval kan het drogen langer duren. Het is verstandig om minstens drie weken te wachten na de chapewerken voordat u de vloer betreedt. Indien u deze eerder wilt betreden is het slim om planken op de vloer te leggen zodat de druk verspreid is. Wenst u minder lang te wachten na de chapewerken? Kies in dat geval een sneldrogende chape.
Chape en vloerverwarming
Wilt u tijdens de chapewerken vloerverwarming toepassen? Dit kan op twee verschillende manieren, via het nat systeem of het droog systeem. Het nat systeem komt vooral voor bij nieuwbouwwoningen of wanneer er geen restrictie is in de opbouwhoogte van de vloer. De verwarmingsbuizen liggen hierbij in de dekvloer zelf. Het rendement is iets lager dan bij een droog systeem maar deze manier is goedkoper en daarom erg populair. Bij een droog systeem liggen de verwarmingsbuizen in isolerende platen op de uitvullaag. Hierop ligt een metalen plaat die de warmte goed verspreidt. Hierop legt de chapper eventueel een extra dunne laag chape of droogbouwplaten.
Zelf chape maken en leggen
Wilt u de chapewerken zelf uitvoeren? Het maken en leggen van een ondervloer is redelijk makkelijk te doen. Het is echter belangrijk dat u het maken en leggen grondig doet. Op het moment dat de ondergrond onjuist ligt kan dit namelijk grote gevolgen hebben voor uw vloerbedekking. Het oppervlak moet helemaal schoon en stofvrij zijn voordat u chape plaatst. Dek alle leidingen goed toe. Hoeveel chape u moet maken hangt af van welke vloerbedekking u kiest. Houd er echter rekening mee dat de minimum dikte meestal 5 cm is. Gaat u een kleine hoeveelheid maken? U kunt cement en zand op een waterdichte folie mengen. Indien u een grote hoeveelheid gaat maken kunt u het beste een betonmolen gebruiken. Meng ¾ zand (rijnzand is ideaal) met ¼ cement. Wanneer het goed vermengd is voegt u water toe totdat een goede brij ontstaat. Zorg ervoor dat de ondergrond vochtig is en schep de chape hierover uit. Het zal beter hechten wanneer de ondergrond vochtig is. Begin in de verste hoek en werk richting de uitgang. Maak gebruik van twee latten zodat u per strook werkt. U maakt het oppervlak glad met behulp van een derde lat. Met een truweel dicht u de plekken waar de latten lagen. Laat de vloer goed drogen.
Prijzen chapewerken 2024
U bent natuurlijk benieuwd naar de prijs van chapewerken. De prijs per m2 hangt af van verschillende factoren. De benodigde dikte van de ondervloer is hier bijvoorbeeld van invloed op. Bij traditionele chapewerken kunt u rekenen op een prijs vanaf €10,- per m2, exclusief btw. Wenst u de sneldrogende versie? In dat geval ligt de prijs per m2 hoger, namelijk rond de €22,- exclusief btw. Deze prijzen zijn inclusief materiaal en uurloon van de vakman. Twijfelt u over uw klusprestaties? In dat geval kunt u het maken en leggen het beste aan een ervaren chapper overlaten. Indien u een indicatie van de prijs voor uw chapewerken wenst, dan kunt u het beste offertes aanvragen.
Gratis offertes vergelijken
Een dekvloer is onmisbaar in elke woning. Wilt u anhydrietchape of chape voorzien van vloerisolatie laten aanbrengen door een chapper? Zoekt u een chapper die u wil helpen tijdens chapewerken? Vul dan gauw het offerteformulier in.
Na het invullen ontvangt u maximaal 5 offertes van verschillende vakmannen aangesloten bij ons netwerk. U vergelijkt de offertes op basis van prijzen en aanbod. Vervolgens kiest u zelf de chapper voorzien van de beste voorwaarden en de laagste prijs. We helpen u graag!