Chapper nodig voor chapewerken?

Gratis offertes vergelijken

Chapewerken Vlaams-Brabant

Bij de renovatie en nieuwbouw van woningen zijn er heel wat verschillende werkzaamheden nodig. Eén van die klussen staat ook wel bekend onder de term chapewerken: het creëren van een stevige en goed isolerende draagvloer. Binnen de chapewerken kunt u kiezen uit vele varianten, waaronder een andryhietchape, isolatiechape en vloeichape, maar ook een sneldrogende of gewapende chape. Voor welke van deze chapewerken u moet kiezen, hangt af van de eisen die u aan de ondervloer stelt. Bij ons netwerk zit menig chapper aangesloten, die u met alle plezier bij de chapewerken helpt.

Start de gratis offerteaanvraag.

U ontvangt dan gratis en zonder verplichting offertes van chappers uit uw regio.

Droogtijd en samenstelling

Voordat het mogelijk is de ondervloer te leggen, moet u eerst een keuze maken uit het aanbod aan chapesoorten. Er bestaan chapes in diverse samenstellingen, waarbij de standaard vloeichape bestaat uit een kwart cement gecombineerd met driekwart rijnzand. Bij isolatiechape of gewapende chapevloeren vult men dit mengsel aan met andere materialen zoals polystyreen korrels, of nylonvezels. Anhydrietchape maakt men op basis van gips in plaats van cement. De keus voor de chapesoort is tevens van invloed op de uiteindelijke droogtijd. Wilt u graag profiteren van een sneldrogende ondervloer? Dan dient u rekening te houden met aanzienlijk hogere prijzen, maar ook met een zeer groot gebruiksgemak.

chapper voor isolatiechape Vlaams-Brabant

Isolatiechape

Zoals hierboven al aangegeven bestaat isolatiechape uit een combinatie van het standaard chapemengsel, aangevuld met andere producten. Het grote voordeel van de isolatiechape is dat deze niet alleen zorgt voor een stevige draagvloer, maar ook voor een verbetering van de isolatiewaarde van het pand, en in sommige gevallen ook voor een betere geluidsdemping. De prijs voor het leggen van isolatiechape is afhankelijk van het toegevoegde materiaal: Argexchape is een stuk goedkoper dan isolatiechape met EPS parels, de isolatiewaarde is dan echter ook aanzienlijk lager.

Soorten isolatiechape

Wanneer u kiest voor een isolatiechape, dan zal u bij menig chapewerken expert de vraag krijgen welke soort isolatiechape hij dan moet toepassen. Isolatiechape is in vele soorten en maten verkrijgen, waarbij het grootste verschil zit in de isolatiewaarde, en de mate van besparing die dit oplevert. Zo is bijvoorbeeld schuimbeton een isolatiechape met een lage kostprijs, maar is het effect hiervan ook relatief laag. Isolatiechapes met PUR of EPS parels bieden het grootste effect. Dit verschil ziet u echter ook in de prijs terug.

Anhydrietchape

Over het algemeen kiezen klanten van onze chapewerken experts uit Vlaams-Brabant voor een vloeichape om de juiste ondergrond voor hun dekvloer te creëren. Een soort vloeichape waar men graag mee werkt is anhydrietchape. De anhydrietchape heeft als voordelen dat het een goede warmtegeleiding biedt, al effectief is bij een dikte van drie centimeter, en eenvoudig te leggen is. U hoeft hiervoor dan ook niet perse de ondersteuning van een erkend chapper te vragen. Het nadeel van anhydrietchape is dat het een lange uithardtijd vereist.

gewapende chape Vlaams-Brabant

Gewapende chape

Ondervloeren zijn te verdelen in vaste en zwevende vloeren. Met een zwevende vloer bedoelen wij dat deze niet direct op de betonnen onderlaag ligt. Dit is het geval bij een vloerisolatie, of als er een vochtdempend folie tussen het beton en de chapelaag zit. Bij een zwevende vloer is het verstandig te kiezen voor een gewapende chape. Bij een gewapende ondervloer voegt men aan het cementmengsel nylonvezels of staaldraad toe. Dit zal de kans op scheuren en verzakkingen in de chapevloer verkleinen.

sneldrogende anhydrietchape Vlaams-Brabant

Sneldrogende chape

Naast gewapende ondervloeren bestaan er ook sneldrogende chapevloeren. Bij sneldrogende oplossingen is een speciaal component aan de cementmix toegevoegd. Dit component zorgt ervoor dat vocht kristalliseert, en daarmee dat de kans op krimpscheuren wordt voorkomen. Door hydrofobering ligt bovendien de kans op heropname van vocht lager. Bij het sneldrogende chape is het soms mogelijk om al na 2 dagen te beginnen met het leggen van de toplaag. Met name voor winkels en bedrijven in Vlaams-Brabant is dit zeer prettig door het verminderde winstverlies.

vloeichape leggen Vlaams-Brabant

Hellingschape

Is het nodig om de ondergrond van het terras of het plat dak enigszins aan te passen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor een hellingschape. Veel van onze klanten uit Vlaams-Brabant weten niet dat de hellingschape bestaat, maar het kan een groot woongemak opleveren. Dankzij de hellingschape creëert u eenvoudig een helling van 2cm per meter. Eventueel is het ook een optie de hellingschape in garages en bedrijfshallen toe te passen. Een chapper uit ons netwerk informeert u desgewenst graag over de opties.

vloeichape en vloerisolatie

Vloeichape

Wij gaven hierboven al aan dat anhydrietchape een vorm van vloeichape is. De term vloeichape wordt binnen de chapewerken gebruikt voor de chapesoorten die gemakkelijk te leggen zijn, en weinig onderhoud vragen. Een vloeichape zal zich eenvoudig in alle hoeken hechten, en is met een lat glad te strijken. Anhydrietchape is een zeer populaire soort vloeichape, omdat het weinig tot geen nivellering nodig heeft, en al bij drie centimeter voldoende draagkracht genereert. De prijs voor een vloeichape hangt af van uw exacte eisen.

polychape Vlaams-Brabant

Polychape

Een volgend materiaal waar onze chapewerken experts u verder over willen informeren is de polychape. De polychape is een speciale variant, doordat hierbij geen deklaag nodig is. De polychape is een basislaag die zonder afwerking kan dienen als garagevloer. Bij het chappen van een polychape maakt de chapper gebruik van een mes in plaats van machines. Hierdoor ontstaat het kenmerkende natuurstenen effect. Voor sommige klanten vormt het kleurverschil dat ontstaat bij de uitharding van polychape een nadeel. Hier is echter geen verandering in te brengen.

uitvullingschape en vloerverwarming

Uitvullingschape

Binnen de chapewerken verdeelt men de chapesoorten in drie categorieën: isolatiechapes, uitvullingschapes en eindchapes. De uitvullingschape is de laag die ervoor zorgt dat de ondergrond vlak en verder bewerkbaar is. Dit betekent onder andere dat de leidingen van de vloerverwarming in de uitvullingschape weg te werken zijn. Het is verstandig om voor het leggen van de uitvullingschape de hulp van een erkend chapper uit ons netwerk in Vlaams-Brabant in te roepen. Deze zorgt ervoor dat de ondervloer in korte tijd gelegd is.

schuimbeton Vlaams-Brabant

Schuimbeton

Wij noemden bij de verschillende isolatiemogelijkheden al de optie voor het gebruik van schuimbeton als vloerisolatie. Schuimbeton is een product dat bestaat uit een stabiel schuim, gecombineerd met cementmortel. Het leggen van vloeren met schuimbeton is vrij eenvoudig: dit spuit men in één keer op het gehele oppervlak. Hoewel dit product een lage prijs heeft, en weinig plaatsingtechniek vereist, kiezen klanten uit Vlaams-Brabant toch regelmatig voor een andere isolatiechape. Dit in verband met de hogere lambdawaarde, en daarmee de grotere jaarlijkse energiebesparing.

hechtende chape

Hechtende chape

Bij elke chapewerken professionial krijgt u de keus uit een groot assortiment aan chapesoorten. Een variant waar we u nog enige informatie over willen geven is de hechtende chape. Net als een sneldrogende en gewapende chapevloer biedt de hechtende laag extra eigenschappen tegen een meerprijs. Een hechtende laag is enkel toe te passen bij droge vloeren, waar geen scheuren of beschadigingen in zitten. Het voordeel van een hechtingslaag is dat u hiermee oude en nieuwe chapes aan elkaar verbindt, en zorgt voor een langere levensduur.

benodigde chape berekenen

Chape berekenen

Hebt u geen hulp van een erkend chapper nodig voor het leggen van de ondervloeren tijdens een renovatie? Het is wel belangrijk om de juiste hoeveelheden materiaal aan te schaffen bij de lokale bouwmarkt in Vlaams-Brabant. Het berekenen van de hoeveelheden zand en cement voor een vloeichape of gips bij een andryhietchape doet u snel met een calculator. Bij chapewerken experts vindt u deze vaak op de website. Vul hier de breedte en lengte van het vloeroppervlak in, en de gewenste dikte van de chapelaag.

Benieuwd naar de prijzen van isolatiechape?

Vraag kosteloos en vrijblijvend offertes aan van de chapewerken specialisten uit Vlaams-Brabant.

chapewerken prijs

Chape en vloerverwarming

Zou u graag de ondervloeren willen aanpassen, maar wilt u ook een vloerverwarming bij uw pand in Vlaams-Brabant? Het is goed mogelijk om de vloerverwarming te combineren met een isolerende chape. De anhydrietchape is hier het meest geschikt voor. Dit komt door de uitstekende thermische geleiding van de anhydrietchape. Ook andere soorten uitvullingschape kunt u combineren met de vloerverwarming. Het is hierbij wel belangrijk om te kiezen voor goed geleidende varianten, er gaat dan geen warmte verloren. Het grote voordeel van een vloerverwarming ten opzichte van een standaard verwarming is dat u geen radiatoren hoeft te plaatsen, en altijd profiteert van warme voeten.

Chape en vloerisolatie

Regelmatig krijgen de chapewerken experts uit ons netwerk de vraag of het een optie is de draagvloer te combineren met een vloerisolatie. Dit is zeker een mogelijkheid, mits er voldoende ruimte in de vloer zit. Bij een vloerisolatie plaatst u eerst de isolerende platen of korrels, om daarna de ondervloer hierover heen te leggen. Het chappen van ondervloeren over de vloerisolatie vereist enige handigheid. Het is daarom verstandig hiervoor de ondersteuning van een erkend chapper uit Vlaams-Brabant in te roepen. Wil u besparen op de prijs voor de vloerisolatie? Kies dan voor een chapevariant die zelf al een verbetering van de isolatiewaarde teweegbrengt.

Zelf chappen

Wie relatief handig is met doe-het-zelf klussen, zal ook het chappen van vloeren uit kunnen voeren. Wilt u graag besparen op de kosten voor de chapewerken, of bent u benieuwd of u deze klus uit kunt voeren? Het is belangrijk om u goed te realiseren dat het eigenhandig afhandelen van het kluswerk geen garantie biedt op de levensduur en kwaliteit van de vloer.

Zelf doen of uitbesteden?

Wanneer u een erkend chapper inzet voor de chapewerken, dan weet u zeker dat het materiaal zich overal hecht, en dat de draagkracht geoptimaliseerd wordt. Om u enigszins te helpen bij het chappen met anhydrietchape of hellingschape heeft een chapper uit ons netwerk in Vlaams-Brabant een eenvoudig stappenplan voor u opgesteld.

zelf chappen
  • Stap 1 – Start met het bepalen van de benodigde hoeveelheden. Gebruik een online calculator, en bedenk hoe dik de laag moet worden. Over het algemeen gaan chapewerken professionals uit van een minimale dikte van 5 centimeter voor een effectieve werking.
  • Stap 2 – Bereid daarna de ondergrond voor. Maak deze droog en stofvrij voor het beste resultaat.
  • Stap 3 – Meng vervolgens het chapemengsel. Wij gaan bij een standaard mengsel uit van een kwart cement en driekwart rijnzand. Daarnaast is de toevoeging van water vereist, afhankelijk van de droogte van het rijnzand. Kies u voor een sneldrogende of gewapende oplossing? Voeg dan ook direct de additieven toe.
  • Stap 4 – De volgende stap is het bevochtigen van de ondergrond en de start met het daadwerkelijke chappen. Voor de beste kans op een goede hechting is het verstandig een hechtingslaag aan te brengen. Tip: start altijd zover mogelijk van de deur vandaan.
  • Stap 5 – Plaats voor het chappen profielen in de basislaag. Langs deze profielen is het eenvoudiger de laag glad te strijken en een waterpas ondergrond te creëren. Haal de profielen weg, en vul de gaten op met behulp van een truweel.
  • Stap 6 – Tot slot is het noodzakelijk de anhydrietchape uit te laten harden, voordat u deze belast of afwerkt. Gemiddeld is een droogtijd van 10 dagen per centimeter gebruikelijk, tenzij u voor de sneldrogende variant hebt gekozen.
prijs chapper Vlaams-Brabant

Prijzen

Regelmatig krijgen wij van klanten uit Vlaams-Brabant de vraag wat de exacte prijs wordt voor een chape naar hun wensen. Het antwoord hierop is echter afhankelijk van de soort chape die men kiest, en de mate van zelfstandigheid bij het chappen. Ook de isolatiewaarde zal de prijs beïnvloeden. Het verschilt bovendien per chapper of hij extra kosten rekent voor het leveren van materiaal, en de voorrijtijd. Gemiddeld gaan wij uit van de volgende prijzen per vierkante meter; €14,- voor een chapevloer met bewapening, €23,- voor een vloer met korte droogtijd, en €30,- voor een isolerende onderlaag. Voor een hellingschape en polychape gelden context afhankelijke prijzen.

Vrijblijvend offertes aanvragen

Wilt u meer weten over de opties voor ondervloeren bij u thuis? Hebt u een vraag over de prijs voor een isolerende oplossing? Of bent u benieuwd naar het verschil in effect tussen een standaard verwarming met vloerisolatie en een vloerverwarming? Dan zit u bij ons op de juiste plek. Wij werken samen met menig chapper in Vlaams-Brabant die allen een ruime ervaring hebben. Via de offertepagina vraagt u eenvoudig geheel vrijblijvend enkele offertes aan, die u vervolgens zelf met elkaar kunt vergelijken. Zo kiest u zelf voor de chapper die het beste aansluit bij uw wensen, of het snelste de klus kan afhandelen.