Polychape vloer laten leggen?
Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten
Polychape
Een polychape staat ook wel bekend als de dekvloer. Het is de laag cement die boven op de druklaag ligt. De definitieve vloerbedekking komt uiteindelijk op de chape terecht. U vindt hier meer informatie over de chapewerken, het verschil met een gepolierde chape en de gemiddelde prijs van het chappen. Zoekt u een vakman die chapewerken bij u kan uitvoeren?
Er zit altijd een chapper in uw regio. Via het offerteformulier vraagt u gratis en geheel vrijblijvend meerdere offertes aan. Door ze te vergelijken kunt u altijd de chapper voorzien van de beste voorwaarden en de laagste prijs kiezen.
Overal toepasbaar?
Polychape is niet overal toepasbaar. Polychape wordt vooral toegepast in de garage of een kelder. Een vloer van polychape is vooral functioneel, maar ziet er ook erg mooi uit. Daarom wordt polychape de laatste tijd tevens toegepast in woonhuizen. Het is niet mogelijk om polychape te plaatsen op vloerverwarming. Door temperatuurwisselingen is het namelijk denkbaar dat scheuren ontstaan en dat de kwarts-toplaag loskomt. Daarnaast is het minder geschikt als vloerisolatie. De draagvloer moet na het storten en verdichten met de hand bewerkt worden, u kunt eventueel kwarts en pigment toevoegen. Bij het leggen mag de ruimte niet warmer zijn dan 20 graden, de ruimte dient daarnaast vorst- en tochtvrij te zijn.
Polychape leggen: werkwijze
Bij het leggen van polychape wordt eerst een dekvloer geplaatst van minimaal 5 cm dik. Direct hierna wordt de polychape op de vloer geplaatst. Het chappen gebeurt met een chapemes, dit gebeurt niet machinaal. Dankzij het chapemes zullen de kenmerkende wolken in de polychape zichtbaar blijven. In grote ruimtes worden om de 25m2 uitzettingsvoegen geplaatst. Deze worden gezaagd of afgescheiden door een profiel of plastic latje. Twee dagen na het leggen dekt de chapper de vloer af en plakt hij de naden af met tetrapack. Na circa 28 dagen wordt dit verwijderd en daarna kan de vloer behandeld worden. Een nabehandeling en regelmatig reinigen verhoogt de levensduur van de chape. Reinigen doet u eenvoudig met water en eventueel een milde zeep.
Kleurverschillen na het leggen
Na het chappen is het mogelijk dat er kleurverschil ontstaat. Factoren zoals tocht, zonlicht en water kunnen ervoor zorgen dat er verschil in kleuren ontstaan. Wanneer de chape droogt na het leggen kan kalk aan het oppervlak verschijnen door water wat verdampt. Dit zogenaamde uitzweten resulteert in witte vlekken op de polychape. Controleer daarom een week na het plaatsen van het tetrapack of er kalkaanslag is ontstaan. Wanneer dit het geval is kunt u het tetrapack verwijderen en gebruikt u een natte dweil en eventueel azijn voor het reinigen van de polychape. Laat u de polychape kleuren? Het is ook denkbaar dat hierdoor kleurverschillen ontstaan omdat het pigment onregelmatig verspreidt.
Scheurvorming
Het is mogelijk dat er scheuren ontstaan in de vloer na de chapewerken. Na het chappen moet de vloer namelijk drogen. De dikte van de droge laag aan het oppervlak neemt steeds meer toe. De bovenste laag wil krimpen maar het onderliggende materiaal houdt dit tegen. De ontstane trekspanningen resulteren vervolgens in een craquelépatroon in de vloer. In sommige gevallen kunt u dit, ondanks een goede nabehandeling, niet voorkomen. Bij een chape op basis van hydraulische bindmiddelen zoals cement duurt de krimp door verdamping gemiddeld één jaar. Na verloop van tijd is het dus denkbaar dat er alsnog scheuren tevoorschijn komen in de vloer.
Verschil met polybeton
Wilt u chapewerken laten uitvoeren in bijvoorbeeld uw garage? Een andere optie is het leggen van polybeton oftewel gepolierde chape. Polybeton is tevens een dekvloer. Het is een mogelijkheid om kwarts toe te voegen aan polybeton na het chappen. Tijdens het droogproces maakt een machine het polybeton helemaal glad. Het is daarom ook een optie om geen vloerbedekking meer toe te voegen op het polybeton. In dat geval dient de gepolierde chape direct als vloerbedekking. Door het gebruik van pigmenten kan polybeton in vrijwel elke kleur gelegd worden. Net als bij polychape is het mogelijk dat er scheuren in een gepolierde chape ontstaan.
Prijzen polychape 2024
Wilt u een gepolierde chape of polychape laten plaatsen? Dan bent u vanzelfsprekend benieuwd naar de prijs van de chapewerken. De prijs van de chapewerken hangt af van verschillende factoren. De grootte van de vloer en het toevoegen van eventuele kleurpigmenten zijn bijvoorbeeld van invloed op de prijzen. De benodigde dikte van de polychape is tevens van invloed op de prijs. De gemiddelde prijzen van chapewerken liggen rond de €11,- per m2. Deze prijs is exclusief btw maar inclusief materiaal en loonkosten. Wilt u een prijsindicatie van de chapewerken in uw woning? In dat geval kunt u het beste gratis en geheel vrijblijvend offertes aanvragen.
Vrijblijvend offertes vergelijken
Zoekt u iemand die de chapewerken voor u kan uitvoeren? Een gepolierde chape of polychape in bijvoorbeeld uw garage, een specialist helpt u graag met het chappen. Er zit altijd een vakman in uw regio. Benieuwd naar de namen, mogelijkheden en exacte prijzen?
Alle erkende vakmannen aangesloten bij ons netwerk hebben vele jaren ervaring in chapewerken. Wanneer u het offerteformulier invult ontvangt u gratis en geheel vrijblijvend maximaal vijf offertes. Deze vergelijkt u op aanbod en prijzen. Vervolgens kiest u zelf de vakman voorzien van de beste voorwaarden en de laagste prijs.