Chapper nodig voor chapewerken?

Gratis offertes vergelijken

Chapewerken Kortrijk

Wilt u een perfecte chapelaag in uw pand in Kortrijk? Van een complete nieuwbouw woning tot een (kleine) renovatie: u bent bij ons aan het juiste adres voor al uw chapewerken. Geen klus is ons te groot of te klein. Ons netwerk, bestaande uit erkende chappers, is actief in heel Vlaanderen. Er is dus altijd een chapper in de buurt.

Start de gratis offerteaanvraag.

U ontvangt dan gratis en zonder verplichting offertes van chappers uit uw regio. Een (isolerende) cementlaag vormt de basis van uw uiteindelijke vloer. Het is dus van belang dat u een ervaren en erkende chapper kiest. Via ons netwerk vergelijkt u eenvoudig gratis en vrijblijvende offertes van ervaren vakmannen. Kiest u de beste prijs, de chapper uit Kortrijk die morgen al kan beginnen, of de vakman met de meeste ervaring?

Droogtijd en samenstelling

Eén van de eerste vragen gaat vaak over de droogtijd en de samenstelling van chape. Bij chapewerken is het erg belangrijk dat u de droging respecteert, zodat u maximaal resultaat krijgt. De meeste experts houden een droogtijd van 10 dagen per centimeter aan. Is de laag dikker dan tachtig millimeter? Dan moet u zelfs twee weken per centimeter rekenen. Wilt u dit proces versnellen? Er bestaat een sneldrogende oplossing waaraan bepaalde additieven zijn toegevoegd. Hierdoor versnelt u de uitdroging naar drie tot vijftien dagen. Nog een optie is het gebruik van een bouwdroger. De samenstelling van het basis chapemengsel is veelal vijf zakken rijnzand, met één zak cement. Hoeveel water u mag toevoegen gedurende het chappen hangt af van de droogte van het zand.

chape Kortrijk

Isolatiechape

Tijdens de chapewerken in Kortrijk gebruiken we vaak isolatiechape. Dit is een goede oplossing als u een dunne vloeropbouw wilt, met een goede vloerisolatie. Isolatiechape resulteert in extra wooncomfort en een lagere energierekening. Daarnaast geeft het tijdswinst bij de verbouwing. Isolatiechape bevat namelijk een kortere droogtijd. Bij deze vorm van chape leggen voegt men isolatiemateriaal, zoals EPS parels, schuim, PUR of kleikorrels, aan het mengsel toe. Isolatiechape gebruikt men erg vaak bij renovatieprojecten, omdat er een dunne vloeropbouw mogelijk is.

Soorten isolatiechape

Bij chapewerken met isolatiechape is er veel keuze uit het soort isolatiemateriaal. Denk aan argexchape, PUR en EPS parels of schuimbeton. Deze laatste oplossing is een vloeichape, en dankzij het lichte gewicht verspreidt het zich eenvoudig naar alle kieren en hoeken. Deze vorm van isolatiechape is over het algemeen goedkoper dan PUR, argex en EPS parels. Aan argrexchape voegt men argrexkorrels (kleikorrels) toe. Bij isolatiechape met PUR vormen de granulaatkorrels de basis van het mengsel. Tijdens het chappen gebruikt men het vaakst de variant met EPS parels.

Anhydrietchape

Anhydrietchape (vloeichape) maakt de chapper niet op basis van cement, maar op basis van gips (calciumsulfaat). Bij diverse chapewerken gebruikt men de anhydrietchape. Het heeft namelijk een sterke en goed belastbare structuur. Bijkomend voordeel is dat de chappers uit Kortrijk de anhydrietchape erg snel kunnen leggen. Het is namelijk zelfnivellerend en eenvoudig verwerkbaar. Anhydrietchape kunt u prima combineren met vloerverwarming, aangezien anhydrietchape thermisch goed geleid. Zo behaalt u met uw verwarming maximaal rendement in Kortrijk.

vloerisolatie verbeteren met isolatiechape Kortrijk

Gewapende chape

Kiest u een zwevende chape, die niet direct in contact komt met de betonplaat, maar op een folie of een isolatielaag ligt? Dan is het van belang dat u gewapende chape laat leggen. Er bestaan twee soorten gewapende chapemengsels: op basis van ijzerdraad en nylon. IJzerdraad is de traditionele vorm. Nylon is een nieuwe, goedkope variant. Gedurende het mixen van het standaard mengsel voegt men de nylon vezels toe. Dit scheelt manuren, de chapper uit Kortrijk hoeft immers geen ijzernetten te plaatsen. Vraag vrijblijvend eens naar de prijs voor een gewapende ondergrond.

anhydrietchape Kortrijk

Sneldrogende chape

Tijd is geld, dat begrijpen wij. Dat is ook de reden dat onze chapper uit Kortrijk tijdens de chapewerken veel gebruik maakt van de sneldrogende anhydrietchape. Hierbij worden er vloeibare hulpstoffen, versnellers, aan het mengsel toegevoegd. De versnellers zijn: Contop 10, 15, of 20. De uitdroging wordt dan verlaagd naar vier tot zestien dagen, afhankelijk van het type versneller. Hoelang de ondervloer zal moeten uitdrogen hangt af van veel factoren. Het is daarom verstandig hier goed navraag naar te doen.

vloeichape Kortrijk

Hellingschape

Met hellingschape maakt de chapper uit Kortrijk een helling (twee centimeter per meter) op een plat dak, het terras of de inloopdouche. Hellingschape heeft een relatief korte uitdrogingstijd (zo’n twee dagen), maar de chapper kan het niet tijdens slecht weer aanbrengen. De chapper gebruikt bij hellingschape zand en cement, een isolerende vloeichape, of een combinatie van beide. Met isolatiechape wordt het gewicht beperkt en creëert men de helling. Hellingschape leggen is echt vakwerk: kies dus altijd een ervaren chapper uit Kortrijk.

vloeichape leggen Kortrijk

Vloeichape

Binnen de chapewerken heeft u een ruime keuze uit producten en toepassingen. Eén van de zeer populaire chape oplossingen is anhydriet vloeichape. De anhydrietchape heeft als groot voordeel dat het zelfs al in een laag van 3 centimeter de juiste ondersteuning biedt. Hierdoor krijgt u met de vloeichape extra isolatieruimte. De anhydrietchape is gemaakt met hoogwaardig gips als bindmiddel, waardoor het egaler is dan het standaardmengsel. In tegenstelling tot sneldrogende chape is anhydriet vloeichape pas na drie dagen belastbaar.

polychape

Polychape

Naast andryhietchape bestaan er nog vele andere vormen van vloeichape. Eén van de voorbeelden is polychape. Polychape is een populaire keuze voor het chappen van de vloeren in garages en kelders. De polychape geldt als dekvloer: hierop is direct het tapijt te leggen. Bij het chappen van een polychape vloer, werkt de chapper met een speciaal mes in plaats van een machine. Hierdoor blijven de kenmerkende wolken in de polychape zichtbaar, door deze wolken ontstaat er na verloop van tijd wellicht ook kleurverschil.

uitvullingschape vloerverwarming

Uitvullingschape

Zoals u wellicht weet, bestaan er feitelijk drie verschillende soorten chape: isolatiechape, uitvullingschape en eindchape. Uitvullingschape is de chapelaag die zorgt voor een vlakke ondergrond. Zo is het mogelijk om in de uitvullingschape de leidingen van de vloerverwarming weg te werken. De uitvullingschape plaatst men over het algemeen op de begane grond, en het bestaat uit een mengsel van zand, cement en water. Het chappen van vloeren met dit materiaal is niet ingewikkeld, maar moet u wel overlaten aan een chapewerken professional uit Kortrijk.

schuimbeton chapewerken

Schuimbeton

Een speciale variant van vloeichape is schuimbeton. Het is zeer populair binnen de chapewerken, dankzij de uitstekende cohesie en de makkelijke verwerking. Het schuimbeton zal zich dankzij de goede vloeibaarheid gemakkelijk hechten in alle hoeken van de ruimte. De term schuimbeton komt van de samenstelling: een mengsel van mortelspecie en een stabiel schuim. Ondanks de vele voordelen van dit materiaal, kiezen een aantal klanten uit Kortrijk liever voor een speciaal isolatiechape. Dit komt doordat de lambawaarde van het schuimbeton relatief laag is.

hechtende chape door chapper

Hechtende chape

Wij gaven net al aan dat er binnen de chapewerken diverse chapesoorten bestaan. Eén van de verschillen die men kan opmerken is het verschil tussen hechtende en niet-hechtende chape. De hechtende chape hecht zich direct aan de ondervloer, waardoor het zeer geschikt is voor gebruik bij de hechting tussen oude en nieuwe chapes, en bij droge draagvloeren. Voorwaarde is wel dat de ondervloer geen scheuren vertoont. Hiervoor is dan eerst een uitvullende laag noodzakelijk. Een chapper informeert u desgewenst graag over de mogelijkheden en kosten.

prijs en oppervlakte chape berekenen

Chape berekenen

Wil u zelf aan de slag met het chappen van de vloeren, zonder de ondersteuning van een erkend chapper uit Kortrijk? Dan is het noodzakelijk om de juiste hoeveelheden rijnzand en cement aan te schaffen. Dit berekent u eenvoudig met behulp van een online chape-calculator. Bij deze calculator voert u de lengte en breedte van het vloeroppervlak in, en de gewenste dikte van de chape. Vervolgens geeft de calculator weer hoeveel zakken van 25 kilo u aan moet schaffen bij de lokale bouwmarkt.

Benieuwd naar de prijzen van vloerverwarming en anhydrietchape?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan van de chapewerken specialist uit Kortrijk.

chapewerken prijs

Chape en vloerverwarming

Andryhietchape en vloerverwarming is de perfecte combinatie. Het zorgt voor maximale vloerisolatie, waardoor u bespaart op stookkosten in Kortrijk en afrekent met koude voeten in huis. Hoe werkt het? Allereerst is er een betonnen onderlaag waarop de chapper de isolatielaag plaatst. Daarop liggen de buizen van de vloerverwarming. Hierop en hierin stort men de (gewapende) chapelaag. De chapper zorgt voor voldoende dikte, om warmtebarsten te voorkomen. De toplaag is de uiteindelijke vloerbedekking. Er zijn veel mogelijkheden: zo kunt u er tevens voor kiezen om de laag met isolatieplaten te vervangen voor isolatiechape. Het gebruik van zowel isolatieplaten als isolatiechape geeft maximale vloerisolatie en comfort in uw huis in Kortrijk.

Chape en vloerisolatie

Wilt u de vloerisolatie in uw woning in Kortrijk vergroten? Zowel de thermische als akoestische isolatie wordt verbeterd met isolatiechape. Helemaal als u ook nog eens vloerverwarming laat aanleggen tijdens de chapewerken. De gemiddelde temperatuur van een vloer, zonder vloerisolatie en vloerverwarming, is slechts elf graden. Dat verhelpt u met isolatiechape. Welk type vloerisolatie bevat de beste isolatiewaarde? Hoe lager de lambdawaarde, hoe beter het materiaal isoleert. Traditionele chape bevat een lambdawaarde van 1 tot 1.3 W/ mk. Bij isolerende chapes is het gemiddeld 0.1 W/ mk. De lambdawaarde van isolatiechape met EPS parels ligt rond de 0.087 W/ mk en bevat een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Zelf chappen

Bent u een echte doe-het-zelver en overweegt u om de chapewerken in Kortrijk zelf uit te voeren? Dat is mogelijk, maar bedenk wel dat het van belang is dat u de anhydrietchape (vloeichape), of andere variant, perfect moet leggen. De ondergrond moet na het chappen perfect zijn, anders ziet u het terug in de uiteindelijke vloer. In dit stappenplan leest u welke stappen u het beste kunt doorlopen. Bereken voordat u begint, aan de hand van de dikte en de oppervlakte, hoeveel anhydrietchape u nodig heeft. Tip: de laag moet wel minimaal vijftig millimeter dik zijn.

Zelf doen of uitbesteden?

Gaat u de chapewerken zelf uitvoeren? Besef dan wel dat u geen garantie op de werkzaamheden heeft. Besteed u de chapewerken uit aan een chapper en bent u benieuwd naar de kosten? Vul dan gratis en vrijblijvend het offerteformulier in. U ontvangt dan offertes van chappers uit de buurt van Kortrijk.

sneldrogende chappe leggen
  • Stap 1: Chape aanmaken – Voordat u begint met de chapewerken is het van belang dat u de ondergrond goed schoon en stofvrij maakt. Gebruik tijdens het maken van het chapemengsel, vooral als het om een groot oppervlakte gaat, een betonmolen. Vermeng ¼ cement met ¾ rijnzand. Voeg water toe totdat de vloeichape een hanteerbare structuur krijgt. Hoeveel water er nodig is hangt af van de droogte van het rijnzand. Eventueel kunt u versnellers (hulpstoffen) toevoegen, zodat de drogingperiode wordt verkort. U creëert dan een sneldrogende cementlaag.
  • Stap 2: Zelf chape leggen – Bevochtig de ondergrond en begin met het leggen van de chapelaag. Wilt u de kans op een uitstekende hechting optimaliseren? Dan is het verstandig dat u speciaal hechtmiddel op de vloer aanbrengt met een bezem. Plaats vervolgens profielen in de chapelaag, zodat u met een lat langs deze profielen kunt strijken. Zo zorgt u er voor dat u een waterpas resultaat krijgt. Verwijder de profielen en vul die ruimte op met chape (met behulp van een truweel). Begin zo ver mogelijk bij de deur vandaan. Bent u klaar met de chapewerken? Houd dan rekening met een droogtijd van tien dagen per centimeter.
chapper Kortrijk

Prijzen

Met welke gemiddelde prijzen kunt u rekening houden bij de chapewerken? De kosten van de chapewerken hangen af van diverse factoren. Denk aan het tarief van de chapper, welke cementlaag u kiest (anhydrietchape, vloeichape of isolatiechape bijvoorbeeld) en wat de totale oppervlakte is. Bij de gemiddelde prijzen gaan we uit van een chapelaag van zeven centimeter. Daarnaast is de prijs inclusief btw en arbeidskosten. De traditionele cementlaag is verkrijgbaar vanaf zo’n €13,- per vierkante meter en de gewapende variant vanaf €14,-. Isolatiechape en de sneldrogende variant zijn duurder, met de prijs van respectievelijk €30,- en €23,- per m2. Benieuwd naar de exacte kosten van uw chapewerken? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.

Vrijblijvend offertes aanvragen

Een verbouwing of nieuwbouw kost vaak al genoeg. Vergelijk dus de verschillende offertes en bespaar op de kosten van de chapewerken! Naast op het uurtarief van de chapper, bespaart u op de prijs van de anhydrietchape (vloeichape), de sneldrogende of gewapende oplossing, hellingschape of de totale vloerisolatie. Ons netwerk van erkende vakmannen is actief in heel Vlaanderen. Er is dus altijd een chapper in de buurt van Kortrijk. Wilt u meer weten over vloeichape (anhydrietchape), het leggen van polychape, of over de sneldrogende, gewapende of hellingschape? Vul dan gratis en vrijblijvend het offerteformulier in. U ontvangt (maximaal vijf) passende voorstellen, met een prijs op maat. Met onze experts uit Kortrijk kiest u kwaliteit en vakmanschap, tegen de beste prijs.